duminică, 26 iunie 2011

Locuri minunate de vizitat în România - Martori la împăcarea Dunării cu marea


http://www.youtube.com/watch?v=knZoYns0xD0&feature=player_embedded
http://www.youtube.com/watch?v=jtg4edfkH0g&feature=player_embedded

Valurile dulci ale fluviului se sparg în întinderea de apă sărată, vegheate de farul nou. La fiecare răsărit, soarele sărută mai întâi plaja virgină a Sulinei, cel mai estic tărâm românesc. Motorul vechi toarce liniştit. Comandantul dă ordin să fie desfăcută ultima frânghie care ţine nava atârnată de uscat. Bătrânul vas pluteşte agale pe braţul Sulina.

Încotro mergem? „Spre necunoscut", ne răspunde un bătrân lup de mare, potrivindu-şi fără grabă chipiul de marinar pe cap. Ne îndepărtăm de oraş. În faţa noastră începe un spectacol superb. În stânga şi-n dreapta, sălcii care se înalţă din apă şi se agaţă de ţărm. Peste tot sunt grupuri de plante capricioase care nu-şi găsesc locul. Malul stâng se conturează imediat, dar tot atât de repede îl lăsăm în urmă. Este suburbia Tudor Vladimirescu.

Portul, legătura Sulinei cu restul ţării


Click pe poze pentru GALERIE FOTO cu Sulina


După ce trecem şi de navele ruginite care se odihnesc pe malul drept, o pădure întinsă pe câţiva kilometri, de-a lungul cursului Dunării, împiedică vederea să pătrundă mai departe. Înaintăm şi ne cufundăm în necunoscut.

Urmăm cursul apei şi dăm de câteva păsări care se joacă într-o zonă mlăştinoasă. Ne uităm cu admiraţie. Plăcerea de a te plimba printre aceste minunăţii este inegalabilă. Păsările cu pene multicolore se hârjonesc şi ne privesc curioase. Sunt superbe. Un clinchet se aude din apă: un peşte jucăuş a ţâşnit din apă.


Click pe poze pentru GALERIE FOTO cu imagini superbe


Simfonia culorilor

Rareori vezi un loc unde este atâta linişte, atâta libertate. E o lume feerică. Din loc în loc, nuferii formează constelaţii verzi pe apă. Coloniile de pelicani şi cormorani decorează malurile. Este un muzeu pe apă în care setea de cunoaştere este hrănită permanent.

Delta îşi dezvăluie comorile în uimitorul spectacol de culori de la apus. Soarele se oglindeşte în apă şi capătă treptat nuanţe pronunţate de verde, galben, ruginiu, albastru, r oşu. Până la apus, eşti spectatorul unei simfonii de culori.


Click pe poze pentru altă GALERIE FOTO

Nici nu-ţi dai seama când trec cinci ore. În faţă se înalţă castelul de apă construit de Regina Maria. După câteva minute şi o schimbare de sens ne oprim pe malul drept. Natura s-a schimbat. Când am ajuns la destinaţie, soarele a coborât la orizont. Un covor moale de nisip sclipeşte de parcă ne-ar ura bun venit. Ceea ce ne-a fost dat să vedem până acum rivalizează însă cu tot ce mai avem de admirat de acum încolo. Suntem pe-nserat şi a venit momentul să părăsim vasul. Magia culorilor dispare treptat în dosul unui gard înalt de stuf, iar mirosul peştelui gătit gâdilă nările călătorilor. Gazdele te poftesc în casa lor, la masă. Saramura de peşte este delicioasă.

Am ajuns, aşadar, la capătul ţării. Suntem departe de gălăgia citadină, deşi ne aflăm în Sulina. Puţini localnici au maşini. Cel mai răspândit mijloc de transport este barca cu motor. Spre miezul nopţii, aerul umed şi sărat te cufundă într-o linişte deplină, sub adierea unui vânt delicat, dar rece, de început de vară. Somnul adânc se instalează repede.


Click pe poze pentru GALERIE FOTO


Naufragiaţi în trecut

Zorii îţi dau de veste că e musai să te trezeşti şi să-ţi continui drumul spre necunoscut. Din nou pe navă, din nou hai-hui spre nicăieri. La ora 7.00, parcă şi fluviul prinde viaţă şi curge mai cu sârg. Ne îndreptăm spre mare, spre locul unde Marea Neagră îmbrăţişează Dunărea. Luciul de apă care se zăreşte înaintea noastră e chiar locul în care valurile fluviului se întâlnesc cu cele ale mării, iar întinderile mari de apă dulce şi sărată sunt despărţite doar de câteva stânci pe care se odihnesc câteva păsări călătoare. În dreapta e marea, în centru - Dunărea, iar în stânga - Golful Musura.


Click pe poze pentru GALERIE FOTO!


Coborâm pe o întindere de nisip, iar în faţă se înalţă farul nou de la Sulina. Plonjăm înapoi, în timp; aici s-a filmat un episod din filmul românesc „Toate pânzele sus". În spatele farului care a ghidat mii de ambarcaţiuni stă ascunsă o întindere de nisip fin. E un loc curat, liniştit, neatins. Plaja este brodată cu scoici depuse de valurile neobosite. Aici, marea are altă culoare. Curenţii sunt atât de puternici, încât mulţi îşi sfârşesc călătoria în strânsoarea apelor învolburate ale mării şi ale Dunării. Delta Dunării îţi taie respiraţia şi te îndeamnă la reverie. Este ţinta supremă pentru generaţii de fotografi şi pictori care nu se mai satură să surprindă sălbăticia acestui loc.


Click pe poze pentru GALERIE FOTO!


Povestea neuitată a cimitirului viu

Un loc special din Sulina îţi lasă o amintire profundă: cimitirul maritim. Unii îi spun cimitirul viu de la Sulina, pentru că el grăieşte istoria locului prin prisma osemintelor navigatorilor, în special greci şi britanici care şi-au găsit odihna aici.

Culorile amurgului se aştern încet peste monumentele cimitirului maritim Foto: MIHAI CIOBANU

Aici îşi îngroapă morţii oameni de toate religiile. Este singurul cimitir din lume unde sunt laolaltă comunităţi de ortodocşi, catolici, evrei, musulmani.De cum intri în cimitir, vezi un dric bătrân negru, cu îngeri şi cruci albe prăfuite. Laşi în urmă dricul sinistru, iar în stânga şi-n dreapta zăreşti lumea bună a vremii de demult. Printre cei care şi-au găsit locul de veci la Sulina se numără Ecaterina Moruzi, nepoata voievodului Sturza, prinţi şi prinţese greci, comandanţi şi căpitani ale căror cruci sunt monumente de piatră. O piatră funerară aminteşte că prin portul Sulina au trecut şi piraţi: un cap de mort este sculptat pe cavoul vizitat în fiecare an de mii de turişti.

Un alt mormânt atrage privirile celor care se află în cimitir. Localnicii povestesc ce au auzit de la bunicii lor: două fetiţe şi-au găsit sfârşitul într-o fântână - cea mică a căzut, iar cea mare a sărit s-o salveze. Au fost găsite îmbrăţişate, iar oamenii vremii le-au făcut o cruce aşa cum şi le-au imaginat ei în ultimele clipe ale vieţii.

Pescuit şi excursii în Delta Dunării



SITUARE. Sulina se află la 70 de kilometri de Tulcea şi este cel mai estic oraş din ţară. Oraşul e înconjurat de Golful Musura, pădurea Letea şi Grindul Caraorman.

ACCES. Se poate ajunge numai cu o ambarcaţiune pe apă, pe braţul Sulina, de la Tulcea, sau de pe mare, prin Bara Sulina.

SEJUR. O noapte la Pensiunea Pluto (3 margarete) costă 80 de lei în cameră dublă. La Pensiunea Marina (4 margarete) camera costă 120 de lei, iar localnicii oferă găzduire cu 50 de lei pe noapte. Meniul pescăresc pe zi costă între 40 şi 50 de lei.

AGREMENT. Turiştii pot opta pentru partide de pescuit sportiv, excursii pe canalele Dunării cu ambarcaţiunile rapide, vizitarea farului vechi şi a muzeului de la Sulina.

INFORMAŢII. Mai multe detalii găsiţi pe site-urile sulina.ro, pensiunideltadunarii.ro şi marinaturism.ro.

Roxana Glăvan pentru adevarul.ro

Topul celor mai scumpe iahturi din lume

Miliardarii lumii ies mereu în evidenţă pentru "jucăriile" extravagaente pe care şi le cumpără. De data aceasta este vorba despre cele pe care le folosesc în apă. Nu e vorba de răţuşte sau căluţi de mare de plastic, ci de yachturi, cele mai luxoase, cele mai puternice, cele mai scumpe din lume.

1. 350 milioane de dolari. Eclipse. Roman Abrahamovich

Oligarhul rus e recunoscut ca fiind unul dintre bogaţii lumii care face tot posibilul să arate acest lucru. Unul dintre cele mai elocvente exemple este echipa de fotbal Chelsea Londra, pe care o patronează. Acolo a făcut unele dintre cele mai scumpe transferuri din istoria fotbalului. Despre Abramovich s-a zvonit şi că a cumpărat cea mai scumpă casă din lume. Rusul s-a gândit să nu aibă şi cel mai scump yacht din lume. Construit în doi ani, iahtul lui Abramovich are 2 elioporturi, 20 de scutere de apă, bibliotecă. De asemenea, are şi un sistem care poate depista un atac cu rachetă.





2. 300 milioane de dolari. Dubai. Şeicul Mohamed bin Rashid Al Maktoum

Acesta este unul dintre cele mai mari yachturi private din lume. Maktoum, unul dintre liderii Emiratelor Arabe, a semnat contractul de începere a construcţiei ambarcaţiunii în 2001 şi a durat 5 ani până să fie gata de navigat. Pe iachtul şeicului există aer condiţionat pentru a proteja invitaţii de căldura de afară, un spaţiu uriaş unde se poate lua cina, o zonă VIP, pereţi acoperţi cu sticlă, lifturi şi un elioport.


3. 263 milioane de dolari. Dilbar. Alishar Usmanov

Medalia de bronz îi revine unui alt rus, Alishar Usmanov care şi-a cumpărat acest iaht în 2008. Oligarhul, care are afacere în industria oţelului, i-a dat numele vasului după cel al mamei sale. Dilbar e construit după schiţele designerilor Lurrson şi Hayword. Pe vas încap 20 de invitaţi la dispoziţia cărora vor sta în permanenţă un staf de 47 de persoane. Vasul are jacuzzi, o piscină uriaşă şi un elioport pentru cei ca Marian Vanghelie, care preferă elicopterul.




4. 200 milioane de dolari. Rising Sun. David Geffen

A aparţinut lui Larry Ellison, şeful companiei Oracle. Are o capacitate de 16 invitaţi. Există un teren de baschet, care are şi funcţie de elioport, o piscină, o mini sală de cinema. Nici dacă ţi l-ar face cineva cadou nu ai accepta pentru că întreţinerea anuală costă aproximativ 13 milioane de dolari.



5. 200 milioane de dolari. Octopus. Paul Allen

Omul care are al cincilea yacht ca valoare din lume e unul dintre cofondatorii colosului Microsoft. Pe lângă Windows, Paul Allen e recunoscut ca fiind un pasionat al navigatului. Luxoasa ambarcaţiune poate sta pe mare vreo două săptămâni fără să aibă nevoie de vreo resursă suplimentară. De asemenea, în cazul unor accidente grave care ar putea trage ambarcaţiunea spre fundul mării, pasagerii se pot retrage într-un submarin. Vasul lui Allen are două elioporturi, evident, o piscină şi e dotat cu încă alte 7 bărci.



6. 150 milioane. Amevi. Laxmi Mittal

Amevi, construit de compania Oceano, aparţine miliardarului indian Mittal, clasat pe locul 6 în topul celor mai bogaţi oameni din lume. Pe vasul indianului a urcat în 2010, după Festivalul de la Cannes, Jennifer Lopez. Iahtul are un salon de masaj, cinema, sală de gimnastică, un salon de coafură şi o piscină. La bord încap fix 16 invitaţi de care vor avea grijă 22 de angajaţi.



7. 109 milioane de dolari. Al Said. Sultanul Qaboos bin Said al Said

Ambarcaţiunea a fost construită de compania germană Lurssen, după proiectul designerului Jonathan Quinn Barret. E enorm, la bord încap 65 de invitaţi de care ar avea grijă 140 de angajaţi. De asemenea, călătorii vor putea asculta piesele interpretate de o orchestră care numără 50 de artişti.




8. 73 de milioane de dolari. Abdul Aziz. Prinţul Abdullah bin Abdul (Arabia Saudită)

Iahtul a fost construit în 1984. E îmbătrânit? Deloc, arată ca o adevărată reşedinţă regală. Are o capacitate de 22 de invitaţi şi 14 membri ai stafului, care sunt instruiţi special să-i trateze pe cei de la bord ca pe nişte adevăraţi regi. Pe vas există jacuzzi, restaurant, iar decorul e construit după cel care exista pe Titanic.



9. 80 de milioane de dolari. Tian. Anil Ambani

Denumire e o combinaţie a primelor două litere dintre numele său (Anil) şi al soţiei (Tina). A fost construit în Genoa, Italia, iar Anil Ambani, afacerist în domeniul industriei, l-a făcut cadou soţiei, care visa de multă vreme la o astfel de ambarcaţiune. E considerat un Rolls Royce al apelor datorită interiorului său extrem de luxos. Are un spaţiu pentru cină, şase camere cu design de vis, piscină şi jacuzzi.



10. 942.000 de dolari. Indian Empress. Dr. Vijay Mallaya

Fiul unui mare industriaş indian,Vittal Mallaya, Vijay a făcut şi el o avere, însă din băuturi alcoolice, fiind supranumit "baronul lichiorului". Una dintre "jucăriile" sale preferate e Indian Empress, un iaht care are la bord jacuzzi, scutere acvatice şi numeroase echipamente pentru sporturile pe apă, un loc pentru luat cina, un spaţiu destinat băilor de soare.

Ionut Fantaziu(EVZ.ro)

Ce va place si ce ati mai dori sa vedeti pe blogul lui Radoo's?