Templul vast din Cambodgia ascunde ruinele mai multor capitale ale Imperiului Khmer. Printre altele, faimosul templu de la Angkor Wat si templul Bayon de la Angkor Thom sunt cele mai cunoscute astazi.
Orasul a trecut prin multe schimbari in ceea ce priveste religia, locuitorii trecand de la hinduism la budism de mai multe ori. Dupa ce orasul a fost jefuit de invadatori, Angkor a fost abandonat, exceptie facand templul budist Angkor Wat.
Capitala Babiloniei, Babilonul, era un oras de pe raul Eufrat. Dupa mai multe perioade tulburi, Babilonul s-a dezvoltat din nou ca oras afiliat al Imperiului Asirian. Nabucodonosor a construit aici faimoasele gradini suspendate, facand din Babilon un oras legendar. Ramasitele orasului se afla astazi in Campia Mesopotamiei, intre raurile Tigru si Eufrat din Irak.
Localizata in zona Tunisiei de astazi, Cartagina a fost fondata de catre colonistii fenicieni, devenind in scurt timp o adevarata putere in zona Marii Mediterane. Dupa mai multe razboaie purtate cu Siracuza si Roma, orasul a fost distrus de romani in 146 i.H.
Romanii au incendiat Cartagina, insa dupa un timp au recladit-o, aceasta devenind unul dintre cele mai mari orase ale Imperiului Roman. In timpul cuceririi musulmane, in anul 698 d.H, Cartagina a fost distrusa pentru a doua oara.
Ascuns timp de secole intregi, unul dintre cele mai renumite orase pierdute, Machu Piccu a fost redescoperit in 1911 de un explorator din Hawaii. Orasul pierdut al incasilor este astazi vizibil de jos, find o asezare autonoma, inconjurata de terase si izvoare naturale.
In sud-vestul tinutului Colorado se pastreaza perfect conservat un oras datand din secolul 12. Pe atunci, vechiul popor Anasazi si-a construit casele in grotele intunecate si in consolele de roci de-a lungul peretilor canionului. Unele dintre "case" ajungeau pana la marimea a 150 de camere.
In 1300, toti bastinasii au parasit zona din cauza recoltelor sarace sau a invaziei triburilor straine. Cu toate astea, ruinele au ramas perfect conservate pana astazi.
Cunoscut si sub numele de "Orasul de palmieri", Palmira era un important si bogat oras situat pe o ruta ce lega Persia de porturile romane. Incepand cu anul 212, comertul din oras a inceput sa scada simtitor. Imparatul roman Diocletian a construit un zid si a extins orasul, incercand sa il salveze de asaltul sasanizilor.
In 634, Palmira a fost ocupat de musulmani arabi, dar acestia l-au pastrat intact. De-abia in secolul 17, orasul a fost redescoperit de catre turistii occidentali.
Un oras mare, sculptat in partea laterala a canionului Musa Wadi, in sudul Iordaniei, Petra reprezenta vechea capitala a Regatului Nabatean. A fost transformat intr-un important punct pentru rutele de condimente si matase care uneau China, India si Arabia de Sud cu Egiptul, Grecia si Roma.
Dupa ce cateva cutremure au lasat orasul fara apa, Petra a fost complet abandonat si uitat. In 1812, exploratorul elvetian Johann Ludwig Burckhardt a redescoperit ruinele acestui oras.
Pe 24 august, anul 79 d.H, vulcanul Vezuviu a erupt, acoperind intreg orasul cu cenusa, lava si pamant. Astfel, Pompeiul s-a transformat intr-un oras ascuns, in care toate detaliile vietii de atunci au ramas intacte. Pompei si Herculaneum au fost abandonate, lumea uitand atat de numele, cat si de localizarea lor. Orasele au fost redescoperite in secolul 18, ca urmare a sapaturilor intreprinse.
Situl Sanchi are in spate o istorie de mai mult de o mie de ani. Templele si manastirile budiste construite in secolele 10, 11 si 13 au ramas doar niste ruine in urma declinului budismului in India. Orasul Sanchi a fost redescoperit in 1818 de catre un ofiter britanic.
Troia a fost situata in nord-vestul Turciei de astazi, devenind faimoasa odata cu poemul epic al lui Homer, Iliada. Potrivit acestui poem, in Troia a avut loc razboiul troian. Situl arheologic cuprinde mai multe ruine, cel mai probabil Troy Vlla fiind cel la care face referire si Homer, situl datand din secolul 13 i.H.
Madrid, Spania
Construit pe ruinele cetății Margerit, orașul a devenit capitala
Spaniei în 1561, în timpul domniei lui Filip al II-lea de Habsburg.
Astăzi, singurul oraș concurent în ceea ce privește atracțiile turistice
este Barcelona.
Amsterdam, Olanda
Prima atestare documentară a capitalei olandeze a fost în 1275,
fiind legată de numele contelui Floris al V-lea. Deși orașul este plin
de muzee, valori arhitecturale și oferte culturale, turiștii îl preferă
pentru atracțiile recreaționale, cum ar fi vânzarea liberă a
marijuanei.
Londra, Marea Britanie
Este cel mai important centru politic, financiar, cultural și
artistic al Regatului Unit, dar și unul din cele mai importante orașe
ale lumii. Turiștii din Londra nu vor știi ce să aleagă dintre
minunatele clădiri, parcuri, grădini, muzee, expoziții și galerii.
Paris, Franța
Mulți dintre cei care ai vizitat Parisul l-au catalogat drept
„Orașul Iubirii‟, datorită romantismului ce se regăsește în arhitectură,
străzi și spiritul metropolei. Dintre multitudinea de muzee și clădiri
impresionante, perla Parisului este celebrul Turn Eiffel, care măsoară
324 de metri înălțime.
Sidney, Australia
Orașul este situate pe malul unuia dintre cele mai frumoase golfuri
din lume, cu un port natural spectaculos, și anume Port Jackson. Cel
mai mare oraș din Australia, Sydney impresionează prin sumedenia de
atracții turistice, dar și prin viața de noapte foarte vie.
New York, SUA
New York este orașul în care este imposibil să te plictisești, sunt
de părere cei care au vizitat metropola americană. Cel mai populat oraș
din Statele Unite, zona sa metropolitană este una dintre cele mai mari
zone urbane din lume.
Roma, Italia
Situată pe malul fluviului Tibru, Roma are o istorie îndelungată,
fiind cel mai important centru turistic al Italiei. Printre monumentele
cele mai faimoase se numără Colosseumul și Columna lui Traian. O enclavă
a Romei este și statul Vatican, un teritoriu suveran al Sfântului Scaun
situat într-un cartier roman.
Barcelona, Spania
Barcelona este capitala Cataloniei, o comunitate autonomă din
nord-estul Spaniei. Cel mai mare oraș al Spaniei după Madrid, metropola
este un contrast între atracții medievale și bulevarde moderne.
Melbourne, Australia
Cel mai impresionat aspect al acestui oraș este arhitectura
deosebit de frumoasă. Melbourne a fost fondat în anul 1835 de către John
Batman și John Pascoe Fawkner și denumit după primul ministrul britanic
de la acea vreme, Lordul Melbourne.
Berlin, Germania
Cel mai mare oraș al țării, Berlinul a fost capitala Germaniei
între 1871 și 1945, redevenind cea mai importantă metropolă în 1990,
odată cu reunificarea Germaniei. Ce este interesant la acest oraș este
că atracțiiel turistice nu sunt concentrate doar în centru, ci sunt
răspândite pe toată suprafața metropolei.
Incerc, mai mult pentru mine insumi dar si pentru voi, sa patrund intr-o lume frumoasa a artei prin fotografie, filmulete video si chiar poezii si mici eseuri pe care le consider aproape de sufletul meu! Nu va place nu cititi si nu va uitati! Daca,insa, considerati ca puteti impartasi cu mine multe lucruri frumoase de pe Pamant, legate de subiectele propuse, va astept cu drag. Al vostru prieten, Radu